А чи страшна перевірка на детекторі брехні?

Що може спричинити перевірка на поліграфі (детекторі брехні)? Чого від мене хоче поліграфолог? Чи буде отримана ним інформація повною та достовірною, і головне — як він піднесе те, що дізнався, моєму начальству? Навіщо треба, щоб хтось знав про мене більше, ніж, можливо, я сам про себе знаю? А раптом через це почнуться проблеми, мене скоротять чи навіть звільнять?

6345c468ef6af.jpgНайчастіше саме такі питання починають турбувати людину після того, як вона дізнається, що керівництво вирішило перевірити персонал на детекторі брехні. Ще більше “олії у вогонь” підливає бажання як слід відпочити і виспатися перед перевіркою. Так, ніби майбутнє тестування буде схоже на марш-кидок із навантаженим рюкзаком.

Звісно, ​​що після цього у людей виникає переконання, що поліграф пройти неможливо. Тим більше, що добре виспатися після отримання такої звістки навряд чи вдасться. Так само як і зберегти необхідний здоровий вигляд – яке вже здоров’я в наш час стресів і негараздів?

ПОЛІГРАФОЛОГ – НЕ СЛУЖАЧ ІНКВІЗИЦІЇ!

Кабінет поліграфолога виглядає для такого співробітника, як кімната тортур. Скупа ситуація, навіть плакатів на стінах немає. У центрі стоїть стілець. На столі — миготлива вогнями коробочка, до якої від стільця тягнуться дроти. Часу для того, щоб угамувати хвилювання, зазвичай немає — поліграфолог має у своєму розпорядженні суворо обмежений годинник. Людина сідає на стілець, а далі…

А далі немає нічого страшного. Поліграфолог – нормальна людина, мета якої не допит, а ведення бесіди. Він спокійно розпитує тестованого про його біографію та особливості пройденого життєвого шляху. Все це більше нагадує звичну співбесіду, яка багато разів проходила перед прийомом на роботу.

6345c48531d55.jpgПерехід до тем, що цікавлять, відбувається поступово, без натиску. У цьому сенс питань пояснюється випробуваному, оскільки його згоди тест проводитися неспроможна. Від нього не вимагається вміння вести розмову – відповіді мають бути максимально простими, односкладовими. Якщо людина не може однозначно відповісти на те чи інше питання, вона просто переформулюється.

ТЕСТ НА ПОЛІГРАФІ – ЦЕ ПРОСТО!

Попередня бесіда здатна не лише заспокоїти випробуваного, а й показати йому, що сучасні технології — це не боляче і не страшно. Єдине, що слід знати, – подібний тест може не тільки виявити недоліки, а й виявити приховані переваги. Хіба вам самим не хочеться дізнатись про себе більше? При цьому не треба хвалитись перед начальством — поліграфолог сам складе звіт.

Понад те, подивіться ситуацію очима власника. Допустимо, у вас є кошти, які ви вирішили вкласти в якусь справу. Невже вам не буде цікаво заздалегідь прорахувати можливі ризики та уникнути дефолту? Будь-яка людина хоче бути певна, що її гроші не вкрадуть. Це є право будь-якого з нас, і ми можемо ним скористатися.

Необхідно також пам’ятати, що якщо компанія завдяки оптимальному розподілу обов’язків процвітатиме, це позитивно позначиться і на добробуті співробітників. З іншого боку, навряд чи хтось погодиться віддати серйозну посаду людині із сумнівною репутацією. І розповісти про це може саме поліграф.

Наприклад, при тестуванні не йдеться про звичайне вживання двох-трьох келихів вина на святі або у суботній вечір. Ніхто не збирається звертати увагу на те, що цілком природно. Однак роботодавець хоче знати, чи не стане патологічний потяг до алкоголю проблемою у майбутньому. Погодьтеся, це цілком нормальне бажання.

Ми всі часом робимо вчинки, про які не любимо говорити вголос, хоча вони можуть виглядати цілком природно. Наприклад, придбання талона техогляду на автомобіль в обхід правил не є гарним діянням. Але розповівши про це під час тестування, людина цим підтвердить свою порядність. Роботодавець не розцінить це як злочин.

Ми повинні розуміти, що здорова атмосфера та конкуренція може бути лише у відкритому колективі. І навпаки, там, де існує багато таємниць, недомовок і несерйозне ставлення до своїх обов’язків, атмосфера буде гнітючою. Тому керівник, який цінує свій колектив і хоче згуртувати його в єдине ціле, зробить усе, щоб люди стали чеснішими та відкритішими.

При тестуванні ніхто не говорить про це. Йдеться про дотримання методик та правил, які передбачає перевірка на поліграфі (детекторі брехні), для складання якісної картини.